Amit tudni érdemes a csípőízületi diszpláziáról…

A diszplázia (dysplasia) görög eredetű szó, rendellenes fejlődést jelent. A normális paraméterektől eltérő, kórosan fejlődött ízület alakbeli, térbeli és fizikai paramétereinek az eltérését jelenti. A csípőízület gömbízület, mely minden irányban nagyfokú mozgathatóságot biztosít. Ennél az örökletes betegségnél a combcsont feje pontatlanul illeszkedik a medencecsont ízületi gödrébe vagy az ízület túl laza. Ennek következtében a terhelés során az ízületet alkotó képletekre  (csont, porc, szalagok, ízületi tok, stb.) sokszoros erők hatnak és ez az ízület fájdalmához, hosszabb távon a károsodásához vezet.

A kölykök többnyire egészséges csípővel születnek, az eltérések a fejlődés során genetikailag kódoltan jelennek meg, majd a másodlagos eltérések az ízfelszínek pontatlan illeszkedése következtében alakulnak ki. A kölyök felnevelése során figyelni kell arra, hogy a magas energiatartalmú tápokkal való túletetés provokálja az ízület kóros fejlődését főleg a genetikailag gyors fejlődésre hajlamos fajtáknál, pl. német juhász, rotweiler, labrador, stb. A túletetésen kívül még számos környezeti faktor negatív hatással bír, ilyen például a folyamatos stressz (kennelben hatalmi rangért folyó harc) és a túlzott mértékű futtatás főleg 1 éves kor alatt. A gyanús tünetek már kölyökkorban jelentkezhetnek, de lehet, hogy csak öregkorban tűnnek fel:

  • START fájdalom – a kutya nehezen áll fel.
  • futáskor (ügetéskor) a hátulsó lábát nem felváltva használja, hanem együtt, nyúlugráshoz hasonlóan.
  • nehezen megy fel a lépcsőn.
  • a combcsont felső része (tompor) jobban kiáll.
  • előrehaladott esetekben az izmok sorvadtak.

A precíz diagnosztika csak felnőtt állaton röntgenfelvétel készítésével lehetséges. A csípőízületi diszplázia állatorvosi eszközökkel nem gyógyítható, azonban tünetei enyhíthetők gyógyszeres kezeléssel (fájdalomcsillapítók és porcvédő szerek), az ideális testsúly elérésével, a túlzott terhelés csökkentésével (kimerítő futtatás, munka), valamint kutya fizioterápiás módszerekkel. Súlyosabb esetekben szükség lehet műtéti beavatkozásra is, melyet követően ugyancsak kiemelt szerepet kap a kutya fizioterápia a rehabilitáció ideje alatt.

error: A tartalom védett !!